dimecres, 29 d’octubre del 2014

Illa de Pasqua última zona, sud

La zona sud és la més accessible des de Hanga Roa. Resseguint la costa en direcció a Orongo ens hem trobat el segon port de l'illa, on els pescadors locals venen el peix insitu. La pesca és molt escassa, és la zona del Pacífic amb l'índex més baix. El motiu del qual és que l'aliment del plàcton es troba al costat de les plataformes terrestres i aquí de terra n'hi ha poca. I si no hi ha gaire plàncton, tampoc hi ha peixos... Tot i així hem pogut veure algun pescador que ha tornat amb un parell de tonyines.

La zona sur es la más accesible desde Hanga Roa. Siguiendo la costa en dirección a Orongo nos hemos encontrado el segundo puerto de la isla, donde los pescadores locales venden el pescado insitu. La pesca es muy escasa, es la zona del Pacífico con el índice más bajo. El motivo es que el alimento del plancton se encuentra al lado de las plataformas terrestres y aquí de tierra hay poca. Y si no hay mucho plancton, tampoco hay peces ... Aún así hemos podido ver algún pescador que ha vuelto con un par de atunes. 










Enfilant-nos pel corriol arran del penya-segat que toca al mar hi ha accés a les coves Ana Kai Tangata que conten algunes pintures amb símbols marins. Les pintures en si no ens han semblat molt espectaculars, no estan gaire ben conservades, el que si ens ha agradat, és contemplar les onades trencant contra les parets verticals de l'illa.

Enfilando por senda cerca del acantilado que toca al mar hay acceso a las cuevas Ana Kai Tangata que cuentan algunas pinturas con símbolos marinos. Las pinturas en sí no nos han parecido muy espectaculares, no están muy bien conservadas, lo que si nos ha gustado, es contemplar las olas rompiendo contra las paredes verticales de la isla. 










Continuant el camí s'arriba al capdamunt del volcà Rano Kau on es troba el poble cerimonial d'Orongo. En aquest, un cop l'any es feia la cerimònia de l'home ocell o Tangata Manu. 
A sota de penya.segat del volcà hi ha un illot, Motu nui, on un cop l'any l'ocell manatura hi va a pondre els seus ous. En la cerimònia de l'home ocell un representant de cada família havia de descendir el penya-segat (això si que és escalada lliure, per uns 60 mtrs avall), nedar fins a l'illot i esperar el moment en que surt el primer ou i de nou dur-lo fins a dalt d'Orongo. El vencedor gaudia de més poder i reconeixement durant el següent any. Un cop van arribar els primers colonitzadors, es va deixar de dur a terme aquesta competició ja que la van titllar de pagana i molt violenta (molts competidors resultaven ferits o fins i tot morts).

Continuando el camino se llega a lo alto del volcán Rano Kau donde se encuentra el pueblo ceremonial de Orongo. En éste, una vez al año se hacía la ceremonia del hombre pájaro o Tangata Manu. 
Debajo de acantilado del volcán hay un islote, Motu nui, donde una vez al año el pájaro "manatura" va a poner sus huevos. En la ceremonia del hombre pájaro un representante de cada familia debía descender el acantilado (eso si que es escalada libre por unos 60 mts abajo), nadar hasta el islote y esperar el momento en que sale el primer huevo y de nuevo regresar hasta arriba de Orongo. El vencedor gozaba de mayor poder y reconocimiento durante el siguiente año. Una vez llegaron los primeros colonizadores, se dejó de llevar a cabo esta competición ya que la tildaron de pagana y muy violenta (muchos competidores resultaban heridos o incluso muertos). 

Illot Motu nui


Volcà


Cases de pedra d'Orongo


Grabats sobre la pedra de l'home ocell
A l'altra cara del volcà Rano Kau a uns quants km de distància hi ha l'Ahu Vinapu situat en una zona magnètica també. Malauradament els seus moais estan caiguts. Es veu que el tallat de les pedres dels ahus d'aquí és molt semblant als del Machu Picchu.

En la otra cara del volcán Rano Kau a varios km de distancia se encuentra el Ahu Vinapu situado en una zona magnética también. Desgraciadamente sus moais están caídos. Se ve que el tallado de las piedras de los Ahus de aquí es muy parecido a los del Machu Picchu.





Durant aquests dies hem pogut parlar amb alguns rapa nuis, i no hem perdut l'oportunitat de preguntar que en pensen de la seva annexió a Xile. Ja d'entrada un percep que Pasqua és molt diferent a Xile. A tots els que els hem demanat d'on senten que són, han respòs que ells són rapa nuis i no xilens. Ens han comentat que no tenen problemes per conservar la seva cultura i llengua, que estar dins de Xile els ha permès tenir accés a d'altres recursos que per si sols no podrien, ja que a l'illa no hi ha tota la infraestructura necessària per ser autosuficients mantenint les comoditats amb les que avui viuen.
I fins aquí la nostra estada al paradís! Dificilment tornarem així que guardarem en un raconet ben especial els moments viscuts a Rapa Nui. I per marxar una bona posta de sol acompanyats de la Johanna.

Durante estos días hemos podido hablar con algunos rapa nuis, y no hemos perdido la oportunidad de preguntar que piensan de su anexión a Chile. Ya de entrada uno percibe que Pascua es muy diferente a Chile. A todos los que les hemos pedido donde sienten que son, han respondido que ellos son rapa nuis y no chilenos. Nos han comentado que no tienen problemas para conservar su cultura y lengua, que estar dentro de Chile les ha permitido tener acceso a otros recursos que por sí solos no podrían, ya que en la isla no hay toda la infraestructura necesaria para ser autosuficientes manteniendo las comodidades con las que hoy viven.
Y hasta aquí nuestra estancia en el paraíso! Difícilmente volveremos así que guardaremos en un rincón muy especial los momentos vividos en Rapa Nui. Y para marchar una buena puesta de sol acompañados de Johanna.




Johana amigos como de toda la vida







Ara si, proper capítol, pobles de la zona indígena d'Argentina.

Ahora si, próximo capítulo, pueblos de la zona indígena de Argentina.

4 comentaris:

  1. Buen viaje chicos guardadme un puesta de sol de mi hermosa America.Os sigo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, no te preocupes que cuidaremos muy bien America como tu lo harias, esperamos te siga gustando los demas post que estan por salir, abrazos

      Elimina
  2. Deunido pamtomaquet com t'ho montes merengon!!! Una abraçada crack

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xavi!! jajaja deu ni dor quina vidorra jajajajaj, otra abraçada per tu també, ap per cert, sóc molt culè !!

      Elimina