dimarts, 27 de gener del 2015

Guayaquil, la perla del Pacífic!

Tal com ja us hem dit en l'anterior post, hem arribat a l'Equador!!! Terra natal de l'Erick.  Només creuar la forntera ja ens hem dirigit cap a Guayaquil, ciutat on hem passat un parell de mesos amb la família.
L'himne de Guayaquil qualifica la ciutat més important, després de la capital, com la perla del Pacífic. I els guayacos o monos (sobrenom que tenen els de la costa) estan ben enamorats de la seva ciutat. No prometem fer un post imparcial, ja que la meitat dels Sense Sostres és "guayaquileño", però intentarem descriure d'allò més acurat les nostres vivències.

Tal y como ya os hemos dicho en el anterior post, hemos llegado a Ecuador!! Tierra natal de Erick. Nada mas cruzar la frontera nos hemos dirigido hacia Guayaquil, ciudad donde hemos pasado un par de meses con la familia.
El himno de Guayaquil califica la ciudad más importante, después de la capital, como la perla del Pacífico. Y los guayacos o monos (apodo que tienen los de la costa) están bien enamorados de su ciudad. No prometemos hacer un post imparcial, ya que la mitad de los Sense Sostres es guayaquileño, pero intentaremos describir lo más cuidadoso posible nuestras vivencias.

Guayaquil city!! Amb la Letty (mare de l'Erick) i l'Ema (germà petit de l'Erick)Guayaquil es troba a 20 km de l'oceà Pacífic, està rodejada per l'estero salado (un braç de mar i riu) i pel cerro Santa Ana. La capital d'Equador és Quito, però el motor econòmic del país i la ciutat més poblada amb 2,6 milions de persones és Guayaquil.  El nom prové dels indis Guayas i Quil.
Els carrers de Guayaquil estan disposats com l'eixample de Barcelona o Manhattan, carrers perpendiculars uns als altres, això fa força fàcil la circulació pels que som de fora. Com tota urbe sud-americama la diferència entre les "dues" ciutats és força gran. El centre, net, ampli, amb grans edificis, sempre ple de gom a gom, i la resta de la ciutat, amb barris més humils, construccions baixes, més brutícia i delinqüència.

Guayaquil se encuentra a 20 km del océano Pacífico, está rodeada por el estero salado (un brazo de mar y río) y por el cerro Santa Ana. La capital de Ecuador es Quito, pero el motor económico del país y la ciudad más poblada con 2,6 millones de personas es Guayaquil. El nombre proviene de los indios Guayas y Quil.
Las calles de Guayaquil están puestas como el Ejemplo de Barcelona o Manhatan, calles perpendiculares unas a otras, esto hace bastante fácil la circulación para los que somos de afuera. Como toda urbe sur-americana la diferencia entre las "dos" ciudades es bastante grande. El centro, limpio, amplio, con grandes edificios, siempre lleno de gente, y el resto de la ciudad, con barrios más humildes, construcciones bajas, más suciedad y delincuencia.

Antiga casa de la borsa de valors, a l'avinguda principal 9 de octubreMuseu del Banco Central
Avinguda 9 d'octubre (l'arteria principal)

El centre discorre al llarg del Malecón i les rodalies. El riu Guayas posa el límit a la ciutat, a la seva riba l'any 2000 es va construir un llarg passeig, anomenat Malecón que arriba fins als peus del cerro Santa Ana on hi ha el barri de las Peñas. Aquest turó, és des d'on els locals es van defensar de l'arribada dels espanyols. Avui en dia es pot caminar tranquil·lament pels carrers del cerro i pujar els més de 400 graons per arribar al capdamunt del far. Uns anys endarrer aquesta era una zona non grata per trepitjar, però gràcies a les rehabilitacions de les cases s'ha convertit en una zona on transcorren artistes, comerciants, turistes acompanyats d'una ampolla d'aigua (bufff quina calda!!!) i guàrdies de seguretat.


El centro discurre a lo largo del Malecón y las cercanías. El río Guayas pone el límite a la ciudad, en su orilla en 2000 se construyó un largo paseo, llamado Malecón que llega hasta los pies del cerro Santa Ana donde se encuentra el barrio de las Peñas. Este cerro, es desde donde los locales se defendieron de la llegada de los españoles. Hoy en día se puede caminar tranquilamente por las calles del cerro y subir los más de 400 escalones para llegar a lo alto del faro. Unos años atras esta era una zona no grata para pasar, pero gracias a las rehabilitaciones de las casas se ha convertido en una zona donde transcurren artistas, comerciantes, turistas acompañados de una botella de agua (bufff qué calor !!!) y guardias de seguridad.

Malecon amb les columnes dels proceres Simon Bolivar i San Martín

El Malecon 2000 i el riu GuayasAmb Joan Puelo, icona de Guayaquil

Malecon 2000

Barri de Las peñas des del Malecon

Escales de Las peñas

Vistes de Guayaquil des de Las peñas


Cerro Santa Ana des de Las Peñas

El far de Las peñas


aaaaaaaaaah! quina caldaaaaaaaaaa

Las peñas nocturnes
Amb el Danny (germà mitjà), la Roxana (la cuñi), Joshua (nebot gran) i el Maties (el nebot petit)


Vistes noctures des del far
Nuestra mejor vista de Guayaquil con una gran compañía


Passejant pel Malecón, pots fer una ullada a l'Ajuntament, el rellotge públic, el palau de cristall... I si t'endinses uns carrers cap al centre, pots passejar envoltat d'iguanes al costat de la catedral San Francisco, la catedral de Guayaquil, la Bahía una de les zones comercial més extenses on pots trobar de tot, ocupa un gran espai i les parades/botigues són d'allò més petites i denses. Caminant per aquí cal anar amb compte amb els carteristes i els guayaquilenys que disparen "piropos" a tot drap.

Paseando por el Malecón, puedes echar un vistazo al Ayuntamiento (municipio), el reloj público, el palacio de cristal ... Y si entras unas calles hacia el centro, puedes pasear rodeado de iguanas junto a la catedral San Francisco, la catedral de Guayaquil, la Bahía una de las zonas comercial más extensas donde puedes encontrar de todo, ocupa un gran espacio y las paradas / tiendas son de lo más pequeñas y densas. Caminando por aquí hay que tener cuidado con los carteristas y los guayaquileños que disparan "piropos" a todo trapo.

Parque San Francisco amb la seva catedral


Aquí als parcs no hi ha coloms, sinó iguanes!!!
Segur que no ets de mentida??? Anem a examinar-ho bé ;)


Tilapies de la bassa del parcLa caterdal San Francisco per dins


La Catedral de Guayaquil


L'ajuntament


I ara per dins!
Relog público de Guayaquil
A prop del centre hi ha l'estero Salado, un braç de mar, que a hores d'ara es troba rehabilitat, amb passarel·les, fonts, barques i restaurants. A nosaltres ens agradar més veure'l de nit, les llums i cançons suaus fan que sentis que et trobas en una altra Guayaquil, més pausada i calmada.

Cerca del centro está el estero Salado, un brazo de mar, que en estos momentos se encuentra rehabilitado, con pasarelas, fuentes, barcas y restaurantes. A nosotros nos gustó más verlo de noche, las luces y canciones suaves hacen que sientas que estás en otra Guayaquil, más pausada y calmada.Apa que no ens ho passem bé!!! 
Al sud del Malecón hi ha un pont que connecta la ciutat amb la illa Santay, des d'aquest any es pot visitar el pulmó verd del riu Guayas. El recorregut es pot fer a peu o amb bici (si no en tens, allà mateix les lloguen). És un bon lloc per veure la flora local de primera mà, algun cocodril i varies garses. Des del nostre punt de vista, és una bona escapada per marxar del bom de la ciutat.

Al sur del Malecón hay un puente que conecta la ciudad con la isla Santay, desde este año se puede visitar el pulmón verde del río Guayas. El recorrido se puede hacer a pie o en bici (si no tienes, allí mismo las alquilan). Es un buen lugar para ver la flora local de primera mano, algún cocodrilo y varias garzas. Desde nuestro punto de vista, es una buena escapada para irse del bom de la ciudad.

A l'esquerra Guayaquil, al mig el Guayas i a la dreta l'illa Santay
Les cases del poble de Santay

La resta de la ciutat són un munt de barris tot més o menys semblants on viu la classe mitjana i baixa de la ciutat.  Són segurs? Com diu la dita, a la vinya del senyor hi ha de tot. Si algun estranger ens demanés l'opinió si visitar-los o no, possiblement diríem que atractius no són, però per veure la vida de la majoria dels guayaquilenys cal transitar pels seus carrers. Plens de comerços, venedors amb carretes cantant les delícies dels seus productes, algun carrer tallat pels nens i joves que juguen a futbol, piscines de plàstic particulars al mig de l'asfalt, dones traginant la compra... Esto es la "plena" veritat de la ciudad!


El resto de la ciudad son un montón de barrios todo más o menos similares donde vive la clase media y baja de la ciudad. Son seguros? Como dice el dicho, en la viña del señor hay de todo. Si algún extranjero nos pidiera la opinión si visitarlos o no, posiblemente diríamos que atractivos no son, pero para ver la vida de la mayoría de los guayaquileños es necesario transitar por sus calles. Llenas de comercios, vendedores con carretas cantando las delicias de sus productos, alguna calle cortada por los niños y jóvenes que juegan al fútbol, piscinas de plástico particulares en medio del asfalto, mujeres cargando la compra ... Esto es la verdad de la ciudad!No a tots els llocs es pot presumir de circular amb un cotxe de l'any 58!
En aquests carrers encara es pot jugar!
Yapingacho de la cuñi!


Encebollado, el plat preferit de l'Erick

Per nosaltres a Guayaquil mai li direm adéu, sinó fins a la propera, que esperem que no tardi massa a arribar!
I a la propera entrega, com es viu el cap d'any a l'Equador?
Fins aviat!


Para nosotros en Guayaquil nunca le diremos adiós, sino hasta la próxima, que esperamos que no tarde demasiado en llegar!
Y en la próxima entrega, como se vive el fin de año en Ecuador?
Hasta pronto!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada