diumenge, 1 de febrer del 2015

Años viejos i la ciutat en flames! Cap d'any equatorià

Un dels dies més esperats per nosaltres del mes de desembre, era el 31. Per a l'Erick significa tornar a viure el seu cap d'any amb tots els ets i uts, per a la Mariona una nova manera de passar l'últim dia d'aquest fantàstic 2014. Quines ganes en teníem!

Uno de los días más esperados por nosotros del mes de diciembre, era el 31. Para el Erick significa volver a vivir su fin de año con todos los honores, para Mariona una nueva manera de pasar el último día de este fantástico 2014. Qué ganas teníamos!

A la 6 de marzo hi ha un munt de viejos!!
Quan camines per Guayaquil al desembre sempre t'acompanyen els omnipresnets "años viejos", ja siguin en procés de construcció, decorant els carrers o esperant ser comprats. Però què són els años viejos? (pregunta per aquells que no som equatorians). Aquí en lloc de passar els últims segons de l'any amb la boca plena de raïm, prefereixen passar-ho amb flames! Si tal com llegiu. Foc, flames, petards, fum... el cel es tenyeix de roig!!

Cuando caminas por Guayaquil en diciembre siempre te acompañan los omnipresentes "años viejos", ya sean en proceso de construcción, decorando las calles o esperando ser comprados. Pero qué son los años viejos? (pregunta por aquellos que no somos ecuatorianos). Aquí en lugar de pasar los últimos segundos del año con la boca llena de uvas, prefieren pasarlo con llamas! Si tal como leéis. Fuego, llamas, petardos, humo ... el cielo se tiñe de rojo!!

A dalt les màscares dels viejos tradicionals, a baix els actuals


Els actuals viejos són estàtues fetes de paper, cartró i fusta, farcides de petards (anomenats "tumba casas"), amb la forma d'algun personatge de l'any, semblant a les falles del València. Aquests són els viejos modernillos, els tradicionals són com espantaocells, roba vella farcida de sarrins amb una màscara de paper matxé.

Los actuales viejos son estatuas hechas de papel, cartón y madera, rellenas de petardos (llamados "tumba casas"), con la forma de algún personaje del año, similar a las fallas del Valencia. Estos son los viejos modernillos, los tradicionales son como espantapájaros, ropa vieja rellena de virutas de madera con una máscara de papel maché.

Començem les nostres obres d'art


Estructura feta


Mica en mica!!


Van agafant forma, no?


Ja gairebé llestos!


Uns 5 minuts abans de les 12 de la nit, tots els veïns posen els viejos al mig de carrer, els ruixen amb qualsevol cosa inflamable que tinguin a la mà i a fer foc s'ha dit!! Cal caldejar la nit! Que amb gairebé 30º no fa prou calor!! jajaja Amb les fogueres ja enceses comencen a espetegar els petards i si encara es vol emoció es poden anar tirant! Des de la cantonada del carrer es podien visualitzar les fogueres dels altres carrers, escoltar els petards, la gent saltant a la vora del foc.... INCREÏBLEEE!!! M'encanta!!!!! Un cop ja ha arribat el nou any, tots els veïns desfilen per les cases felicitant el nou any!! I llavors a menjar s'ha dit, un pavo relleno, xocolatada amb llet i pa de pasqua (panetone).

Unos 5 minutos antes de las 12 de la noche, todos los vecinos ponen los viejos en el medio de la calle, los rocían con cualquier cosa inflamable que tengan en la mano ya hacer fuego se ha dicho !! Hay caldear la noche! Que con casi 30º no hace suficiente calor !! jajaja Con las hogueras ya encendidas empiezan a chasquear los petardos y si todavía se quiere emoción se pueden ir tirando! Desde la esquina de la calle se podían visualizar las hogueras de los demás calles, escuchar los petardos, la gente saltando a la lumbre .... INCREÏBLEEE !!! Me encanta !!!!! Una vez ha llegado el nuevo año, todos los vecinos desfilan por las casas felicitando el nuevo año !! Y entonces a comer se ha dicho, un pavo relleno, chocolatada con leche y pan de pascua (panetone).

Passejants els nostres viejos amb la furgo per Guayaquil

Aquests viejos han guanyat el concurs, mireu si ens són de grans comparats amb nosaltres!


Nosaltres no vam ser menys i vam construir els nostres años viejos, i el 31 al vespre els vam lligar a la furgo del Danny i els vam dur a passejar per la ciutat!! Cal dir que feien molta patxoca!! 

Nosotros no fuimos menos y construimos nuestros años viejos, y el 31 por la noche los atamos a la furgo del Danny y los llevamos a pasear por la ciudad !! Hay que decir que hacían mucha buena pinta!!

Instants abans de la cremada de viejos, cal imortalitzar les nostres obres d'art! 

A fer foc!!!!!


Ara si, sortim una mica de Guayaquil i anem cap al nord del país!
Fins aviat ;)

Ahora si, salimos un poco de Guayaquil y vamos hacia el norte del país!
Hasta pronto;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada